sunnuntai 27. elokuuta 2017

Aikamoisen Aatoksen aikamoinen näyttelydebyytti


Huhuh. En oikein vieläkään tahdo ymmärtää, mitä tuo varsani meni tekemään 💗


Suuntasimme 20.8 Riihimäellä raviradalla järjestettyyn Suomenhevosten valtakunnalliseen näyttelyyn, joka oli ensimmäinen näyttely sekä minulle että Aatokselle. Tästä syystä odotukset eivät olleet kovin korkealla; lähdin hakemaan Aatokselle II palkintoa (sillä tiedän ettei se kolmosen varsa ole missään nimessä) ja tietenkin hyviä kokemuksia meille molemmille. Reissu oli samalla Aatoksen ensimmäinen kodin ulkopuolinen matka eli mitään takuita sen käytöksestä ei voinut antaa. Onneksi matkaseuralainen Epeli toimi jälleen korvaamattomana tukihenkilönä pienelle varsalle 💗.


Arvioidussa aikataulussa Aatoksen showtime oli noin klo 11, joten paikalla olimme hieman ennen kymmentä. Pojat matkustivat hyvin koko matkan ja odottelivat traikussa nätisti sen ajan kun kävin ilmoittautumassa kansliassa. 

Ilmoittautumisen jälkeen suunnistin takaisin traikulle, jossa otimme pojat ulos autosta ja teimme viimehetken puunailut. Edellisenä päivänä olin pessyt Aatoksen, joten se oli pysynyt melko kivasti puhtaana, tosin se on muutenkin tosi siisti eikä esimerkiksi tajua kurassa piehtaroimisen viehätystä. Parkkialueelta siirryimme odottelemaan vuoroamme kehän viereiselle nurmialueelle, joka oli täynnä muita hevosia, sillä kehiä oli yhteensä kolme ja näyttelyssä oli yli 80 suomenhevosta.  Nurmella otin Aatoksen kanssa yhden ravipätkän ja käyntiä tein hieman enemmän "mielikuvituskolmiolla", ihan vain siinä toivossa, että vauva hieman rentoutuisi. 

Aatos ei siis varsinaisesti ollut hädissään, mutta se huusi ihan kokoajan ja oli aika pörheänä. Kateudella katselin, kun muutaman yksivuotiaat söivät lunkisti ruohoa ja esiintyivät riimu päässä, ei olisi meikäläisen varsasta ihan siihen ollut 😂.

(c) Hanna Lindberg

Onneksi pikkuinen oli vain syntynyt showmieheksi, sillä heti kehään päästessään se rauhoittui. Lähdimme lähes samantien kävelemään kehän kolmiota ja Aatos käveli kuin kävelikin ihan kivasti! Toki se oli hieman ihmeissään, mutta se kulki nätisti rinnallani ja kuunteli heti hidastavat apuni, jos se hypähti raville tai yritti rikkoa tahdin. Otin kyllä pienoisen riskin kävellessäni niin reippaasti tuodakseni varsan liikkeen paremmin esiin, mutta kiltin Aatoksen kohdalla sekin kannatti. 

Käynnin jälkeen esitimme kolmiolla ravin ja Aatos oli jälleen todella hieno! Se teki aivan kuten pyysin eikä laukannut askeltakaan. Kehässä jännitin itse niin kovasti, etten olisi varmaan mitään mahtanutkaan, jos Aatos olisi heittäytynyt villiksi 😂. Onneksi se on niin mahdottoman hieno ja viisas, että kaikki sujui kuin kotona ellei paremmin!

(c) Hanna Lindberg

Ravailun jälkeen patsastelimme tuomarien edessä pitkältä tuntuvan ajan. Aatos seisoi kiltisti ja katseli uteliaana ympärilleen. Toki täytyi muistaa että se on vasta pikkuhevonen, eli keskittymiskyky paikallaan seisomiseen kesti noin puolisen minuuttia 😂, joten siinä sitten asettelin sitä seisomaan useamman kerran, kuitenkin niin, että tuomarit saivat tehdä työnsä rauhassa. Lopulta arvostelu oli valmis ja tuomari käveli luokseni sinivalkoinen ruusuke kädessään. Siinä vaiheessa oli kyllä omistajalla itku lähellä, kun tuomari onnitteli minua vuolaasti erittäin hienosta varsasta, joka liikkuu upeasti

(c) Hanna Lindberg

Täysin shokissa kävelin ulos kehästä jonka ulkopuolella äiti odotti itkien. Siinä sitten yhdessä halailtiin Aatosta ja mietittin, että mitähän juuri tapahtui. Shokin jälkeen siirryimme sitten kanslian eteen, jossa siis yksi kerrallaan kuultiin hevosten arvostelut. Ja pakko sanoa, että suurin shokki koettiinkin tässä vaiheessa, kun kuulin varsan arvostelun. Aatoksen "huonoin" numero oli kahdeksan (runko) ja kaikki loput numeroa yhdeksän (tyyppi, jalat, kaviot, käynti ja ravi). Ihana yleisökin puhkesi taputuksiin Aatoksen lopullisten 44 pisteen kuullessaan. Aatoskin nautti saamastaan huomiosta ihan täysillä, tosin elämän ensimmäiset taputukset vähän sentään jännittivät. Tässä vaiheessa olin itse jo ihan ulapalla ja vaikutin ulkopuolisille ihmisille varmaan ihan sekavalta 😂


Niinhän siinä sitten kävi, että jäimme odottamaan 1-vuotiaiden loppukehää, jossa meidän kanssa oli kolme tammaa. Tuomari huikkasi meidät kehästä kuitenkin sivummalle heti käynnin jälkeen, jolloin itse olin hieman ihmeissäni. Tammojen ravatessa me siis vain odottelimme ja lopulta tuomari asetti meidät seisomaan ensimmäisiksi, eli Aatos valittiin 1-vuotiaiden voittajaksi ilman yhtään ylimääräistä raviaskelta 😂.  Palkinnoksi saimme upean ruusukkeen, 150e rahaa ja kassissa pari muuta esinepalkintoa. 


Jäimme lopulta vielä odottamaan parhaan varsan valintaa eli 1-vuotiaiden, 2-vuotiaiden ja 3-vuotiaiden parhaan valintaa. Tuomari ei millään osannut päättää kenet kolmesta upeasta nuoresta valitsisi ja lopulta valinta osui 2-vuotiaaseen oriin. Tuomari onnitteli minua poikkeuksellisen hienosta vuotiaasta ja kehui Aatoksen liikkeitä vuolaasti, tosin voimassa se tietysti hävisi vanhemmille jonka takia tuomari ei sitä jatkoon valinnut. Joku heittikin ilmoille ajatuksen, kuinka mielenkiintoinen BIS-kehä olisi ollut jos kaikki nämä hienot nuoret olisivat päässeet mukaan 😉. Sillä tuo 2-vuotias voitti koko Best in shown. 

Mutta kuten arvata saattaa, hymy oli koko päivän herkässä (ja on toki vieläkin) tuon upean eläimen ansiosta. Ajatella, Aatos oli ainoa I palkinnolla palkittu vuotias ja ainoa (vuotias) joka sai edes yhdeksikköä. Itseasiassa Aatos palkittiin koko näyttelyn korkeimmilla pisteillä, kerta kaikkiaan uskomatonta💗.  Eihän tällaista yksinkertaisesti vain tapahdu. 


Loppuun suuren suuret kiitokset kaikille, niin netissä kuin paikanpäällä, meitä onnitelleille. Tämä on minulle todella iso asia, sillä Aatos on tähän mennessä yksi suurimmista toteutuneista unelmistani. En olisi ikinä voinut uskoa, että jonain päivänä saan tehdä tällaisia asioita elämäni hevosen jälkeläisen kanssa. Siispä nöyrin kiitos ihan jokaiselle, joka on onneni mahdollistanut ja hyväksynyt 💗 Ihastuttaa huomata kuinka vilpittömästi ihmiset ovat kehuneet ja onnitelleet, vielä on ihania ihmisiä jäljellä!


Poutapäivän mieletön Aatos 💗

4 kommenttia:

 1. Onnea, Aatos on kyllä upean näköinen!

  VastaaPoista
 2. Vau, melkoinen näyttelypäivä! Mutta on kyllä varsakin huikean upea ja arvostelunsa ansainnut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tuota päivää tulen tuskin koskaan unohtamaan! Ja kiitos ihanista kehuista :)

   Poista