maanantai 31. heinäkuuta 2017

Kiireinen, energinen vai sittenkin lupaava?


Täällä taas! Ajattelin ensin laittaa otsikoksi kliseisen liikaa käytetyn lausahduksen "vaikeuksien kautta voittoon", mutta taikauskoisena ihmisenä jätän sen kuitenkin kirjoittamatta😉 


Kisakausi 2017 on sujunut toisaalta juuri kuten aikaisemmat kaudet, mutta toisaalta se on ollut hyvin erilainen. Nyt heinäkuun loppuun mennessä olemme startanneet yhteensä kahdeksaan kertaa. Neljä ensimmäistä kertaa (Vesilahti, Aino, Urjala ja Tampere) olivat kaikki enemmän tai vähemmän epäonnistuneita. Ainossa Toukka leikki kuolaimella ja itse unohdin radan 2(!!) kertaa. Lopuissa starteissa puolestaan Toukka oli vain älyttömän villi.


Urjalassa saimme kommentin, joka mielestäni tiivisti kaiken hienosti:  "Laadukas hevonen, jolla hieno energia, paikoittain tosin jopa liian energinen". Saatiin muuten kyseisistä kilpailuista meidän ensimmäinen kakkonen, joka tuli laukanvaihdoista kesken vastalaukan ja käynnin kautta vaihdon 😂


Radoilla suuren suuren kehitysaskeleen olemme ottaneet käynnissä. Alkukaudesta saimme käynnistä numeroa 5,5-6 "kiireinen", mutta nyt käynnistä on neljässä peräkkäisessä startissa se on saanut 7 "rento, energinen" . Meille jopa niinkin hankala asia kuin lisätty käynti, on palkittu samaisella seiskalla! Käynnissä on siis alkanut löytyä samanlaisia vaihteita kuin ravissa. Samaiset vaihteet kun saisin vielä laukkaan niin olisin todella tyytyväinen 😉. Tosin avainasiana käynnin onnistumisessa on ehdottomasti rentous. Jos Toukka ei ole rento, se ei käytä selkäänsä ja käynti jää ponnettomaksi kiiruhtamiseksi. 


Mutta palatakseni päivään, jolloin "kaikki muuttui" täytyy kalenteria selata aina 17.6 Ypäjän Kisaviikolle asti, jossa me kilpailimme ensimmäistä kertaa senioreille avoimissa luokissa. Starttasin kaksi luokkaa 2-tasolla, ensin He A:2 ja vielä Kenttäkutosen. Jo verkassa Toukka oli aivan älyttömän rento ja pehmeä. Se nautti töistään ihan täysillä, ja saman fiiliksen se säilytti läpi radan. Radan jälkeen olin yhtä hymyä, enkä ollut tippaakaan kiinnostunut siitä, mitä mieltä tuomarit olisivat. Pääasia oli se, että ihana Toukka oli taas radalla täysillä kanssani, tiiminä 💗

Lopputulos oli 64,052%.  Tuomarit kehuivat hevosen energisyyttä ja varmuutta, mutta molemmat mainitsivat hevosen aukovan pari kertaa suutaan, mikä oli tietysti Toukan tapa ilmaista pientä hermostusta ja sitä, etten ollut saanut sitä täysin ratsastettua takaosalle. Lopputuloksissa olimme sijalla 7/39, mikä tietysti levensi hymyäni entisestään. Arvostelulajissa täytyy aina olla iloinen kun tuomarien arvio kohtaa oman arvion kanssa!Kenttäkutonen puolestaan meni ihan leikiksi, helteessä kaksi luokkaa oli meille ihan liikaa. Rata käytännössä juostiin läpi, tosin mukaan mahtui myös oikein hyviä pätkiä. Tamma teki kuitenkin ihan kaiken mitä se voimillaan jaksoi.


Kisaviikon jälkeen pidimme muutaman viikon breikin ja kävimme mm. Rosalin tehotreenissä kolmena päivänä peräkkäin. Näin kesällä ratsastan Toukkaa niin että pääpaino on maastoilussa ja kentällä mennään noin 2 kertaa viikossa.

Seuraavat kisat olivat 9.7 Kangasalla Parvelassa, jossa menimme 2-tason He A:2, joka oli avoin suomenhevosille. Verkka oli tällä kertaa maneesissa, joka tietysti aiheutti Toukassa sisäistä säpinää. Pienten loikkien ja pomppujen lomassa sain kuitenkin ratsastettua Toukan melko mukavaksi ja radalle suunnattiin hyvillä mielin.

Toukka kuitenkin kentälle päästessään jännittyi, eikä käsittämättömän pieni valmistautumisalue helpottanut tuskaani. Rata sujuikin hieman ristiriitaisissa fiiliksissä. Toukka liikkui mukavasti ja suoritti kaiken tasaisen tarkasti, mutta se ei ollut niin hyvin takaosalla ja kevyt suustaan kuin normaalisti. Jännitys näkyi siis juuri ylälinjassa, kuten toinen tuomari hienosti kommentoikin.

Tuomari C (62,931%): "Yritystä. Ajatus hyvin ylämäkeen, laukka kuitenkin vielä pyörimään sujuvammin."

Tuomari M (65,172%): "Tarkkaa ratsastusta, pieni jännittyneisyys häiritsi tänään ylälinjaa."Lopputulos oli siis tismalleen sama kuin kisaviikolla, 64,052% joka oikeutti sijaan 3/19. Olin jälleen haljeta ylpeydestä. On todella hienoa huomata, että jännittyneenäkin voimme yltää kelvollisiin tuloksiin!


Viimeisimmät kilpailut käytiin puolestaan Lahdessa 2-tasolla 15.7. Siellä menimme kaikille avoimen He A FEI:n CCI/CIC* A-kenttäkilp.ohjelman. Verryttely oli jälleen maneesissa, mutta tällä kertaa Toukka oli huomattavasti rennompi. Fiilis säilyi mukavasti radalle asti ja saimme tehtyä ehjän radan rennolla hevosella. Radalla huomasin kuitenkin Toukan olevan aavistuksen väsynyt, mikä näkyi mm. keskilaukassa. Päätinkin heti radan jälkeen jättää Oriveden kilpailut väliin, sillä T on tehnyt niin hienoja tuloksia, että se todella ansaitsee taukonsa.

Tulos oli tällä kertaa 63,370% joka oikeutti jälleen sijoitukseen, tällä kertaa neljänteen tilaan. Koko Kärki oli tällä kertaa todella tasainen, kaikki kuusi sijottunutta, voittaja mukaan lukien, olivat alle prosentin päässä toisistaan. Rehellisesti sanottuna ei kyllä harmittanut yhtään, en edes osannut käsittää että sijoituimme kolmannen kerran peräkkäin!


Seuraavan kerran kilpailemme varmaan vasta elokuun puolivälissä, eli kisataukoa kertyy hieman. Koitan kuitenkin kääntää sen eduksemme, ja rehellisesti sanottuna voimme vaikka heittää leikiksi koko loppukauden, sillä jo näillä tuloksilla jaksan vuoden eteenpäin 😂. On se Toukka vaan niin taitava 💗2 kommenttia:

  1. Kiva kuulla että teillä menee hyvin! Pätkiksen, Aatoksen ja Epelinkin kuulumisia olisi kiva taas lukea :)

    VastaaPoista