lauantai 1. huhtikuuta 2017

Hevoset omassa pihassa- plussat ja miinukset


Vaikka elämäni hevosten kanssa suurimmaksi osaksi onkin heinillä tanssimista, on tietysti niitäkin hetkiä, kun ymmärtää, että asiat voisi tehdä paljon helpommin. 


Plussat:


-Jokainen päivä on erilainen
Tämä pätee mielestäni aina eläinten kanssa työskenneltäessä, eläimet eivät ole robotteja ja se tekee tästä kaikesta niin hienoa. Joskus aamupalaa syödessäsi saatat huomata, että poni syö kauroja lintulaudan juurella tai saatat saada soiton, jossa sinulle kerrotaan ponisi löytyneen kahden kilometrin päästä "naapurista". Tositarinoita kaikki. 

-Ei tarvitse miettiä, mihin ylimääräisen aikansa käyttää
Sillä sitä ei ole. Aina on joku paikka rikki, joku hevnen ratsastamatta tai poni karkuteillä.

-Ilmainen peruskunto
Karsinoiden siivous ja kuivittaminen, vesien kantaminen, heinäpaalien pinoaminen ja kaikki tähän väliin mahtuvat askareet. Näitä kaikkia hommia ei täyshoitotallilla tule tehtyä, mutta omalla tallilla niiltä ei voi välttyä. Hyötyliikuntaa parhaimmillaan! 

-Tunnet hevosesi, ihan oikeasti
Sitä helposti ajattelee, että viettäessään hevosensa kanssa muutaman tunnin päivässä täyshoitotallilla, oppii tuntemaan hevosensa läpikotaisin. Mutta siinä vaiheessa, kun aamulla heräät hevosesi ääneen, voit olla varma siitä, että todella saat aidon mahdollisuuden selvittää, millainen se oma nelijalkaisesi on ympäri vuorokauden. 

-Unirytmiä on mahdotonta sekoittaa
Joka aamu kello kuusi kopahtaa Pätkiksen jalka karsinan seinään. Siinä ei paljon kylkeä käännetä, vaan ruokkimaan on suunnattava. En enää ole kahteen vuoteen tarvinnut herätyskelloa ;)

-Päätös on sinun
Omassa tallissa voi vaikuttaa vain omilla teoilla. Jos haluat, että hevosilla on talvella vettä saatavilla, niin asia on helppo järjestää. Ei tarvitse täytellä palautelappuja, mutta toisaalta syyttävällä sormella saa osoittaa vain itseään. 


Miinukset:


-Raha ei tee onnelliseksi, mutta eipä sitä käteenkään jää
Vaikka hevosen pitäminen omassa pihassa on huomattavasti halvempaa, ei se silti ilmaista ole. Meillä asuu tällä hetkellä kuusi hevosta, ja ne kuluttavat melkoisen määrän heinää. Myöskin kuivike on hintavaa. Ja tietysti joku paikka on aina rikki ja korjausta vailla. Eikä tietysti saa unohtaa sähkö- ja vesilaskuja!

-Lomalla viimeinkin, voin ottaa iisimmin
Lomailu ei aina onnistu täysin spontaanisti. Äkkilähtö on tallinpyörittäjän tabu. Eikä kesälomakaan ole tuttu käsite, eikä tietenkään hiihtoloma, syysloma tai joululoma. Oikeastaan loma itsessään on tallinpitäjälle hyvin vieras käsite. 

-Hevoseton on huoleton
Vastuuta ei tietysti pääse pakenemaan, mikäli hevosen omistaa, mutta tallinpidossa vastuu saa täysin uuden merkityksen. Jos olet kipeä, voit kerran olla menemättä tallille, sillä täyshoitotallilla hevonen ruokitaan ja tarhataan ilman omistajaa. Mutta kotipihassa hevoset ovat juuri siellä, mihin olet ne vienyt. Hevoset eivät saa ruokaa, eikä karsinoita siivota, mikäli sinä et sitä tee.

-Tallisi on kotisi ja kotisi on tallisi 
Tallin ja kodin välinen raja tuntuu joskus katoavan. Vaikka me olemme äidin kanssa todella siistejä, on silti pakko myöntää, että koti haisee välillä hevoselta. Esimerkiksi pahimmilla sadekeleillä meillä saattaa olla pari sadeloimea laittialla kuivumassa. Jokainen hevosihminen osaa varmasti sen hajun kuvitella ;)Kaiken kaikkiaan olen kuitenkin sitä mieltä, että positiiviset asiat jättävät helposti negatiiviset varjoonsa. Eli plussalla ollaan, ainakin toistaiseksi😂2 kommenttia:

  1. Tää koko postaus on niiin totta. On se elämä vaan niin erilaista kun ponit on kotihoidossa, tässä omaa tallia oon itsekin pyörittänyt pari vuotta! :DD

    VastaaPoista