sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Tavoitteet kaudelle 2016


Alustavan kilpailukalenterin ilmaantuessa kipaan en millään malttanut olla suunnittelematta tulevaa kisakautta. Vielä se tuntuu harmillisen kaukaiselta, mutta uskon pian herääväni siihen, ettei sitä aikaa
tässä nyt niin mahdottomasti ollutkaan.

Pätkis

Pätkiksen kanssa en haluaisi lausua ääneen kaikkia tavoitteita, mitä minulla on mielessäni. Fakta on se, että etenen sen kanssa yhä päivä kerrallaan. Ori on niin hienosti kestänyt vuosia valtavaa hiekkakertymää ja suuongelmia, että olen sille todella paljon velkaa, enkä saa nyt viedä sitä liian nopeasti tilanteisiin, jotka eivät ole sille reluja.  Kaikkea hiekkaa emme ole vieläkään saaneet poistettua. Siispä olen päättänyt, etten lyö lukkoon mitään suunnitelmia, vaan me mennään rehellisesti "go with the flow"- tyylillä ja katsotaan mihin se meidät kuljettaa. Keskitymme kunnolla perusratsastukseen ja jumppailemme paljon. Myös laukanvaihtotreenejä jatketaan, tämä poika on niissä niin taitava ;)

Pätkis syksyllä pellolla. Tämä on se mihin tämän hevosen kanssa pyrin; iso ja rento liikkuminen, sekä vaahtoava suu, kevyt tuntuma ja tyytyväinen hevonen. Tämän hevosen kanssa ratsastus on usein melkoista ajatustenlukua puolin ja toisin, joka tekee ratsastuksesta toisaalta helppoa ja toisaalta niin vaikeaa.

Sen verran voin kuitenkin jo paljastaa, että pienhevosten koulumestaruudet kutkuttelevat, samoin jopa pienet estekilpailut...  Jalostukseen herra on joka tapauksessa taas tarjolla. Mutta kaiken muun suhteen aika näyttää mitä tapahtuu, saatte elää jännityksessä, niin elän minäkin!

Toukka

Toukkiksen kanssa uskallan esittää ääneen enemmän myös kilpailullisempia tavoitteita ratsastuksellisten tavoitteiden lisäksi.

Toukan tavoitteet vuonna 2015 näyttivät tältä:

- askellajien kehittäminen
- He A-tason asioiden (väistöt, avot, sulut, takarit ja vastalaukka) kehittäminen kisakelpoisiksi
- ratsastettavuuden parantaminen
- lisää herkkyyttä ja "vaihteita"
- positiivisen työmoraalin säilyttäminen
- lihasmassan kasvattaminen
- kilpaileminen yli 61% tuloksin 2-3 tason He B-luokissa, mieluiten sijoittuen
- loppukaudesta 2-tason He A-startti?
- kantakirjaus (saattaa siirtyä vasta vuoteen 2016)


Kuten näette, tavoitteita oli viime kaudelle enemmän kuin riittävästi. Toisaalta se on hyvä juttu, mutta toisaalta se luo myös tietynlaisia paineita. Ensimmäinen kohta, askellajien kehittäminen, on sellainen ikuisuustavoite, jonka kanssa painitaan vielä vuosikausia. Mutta edistysaskelia myös nähtiin, jokaisessa askellajissa. Voidaan siis vaikka todeta, että oikeaan suuntaan olemme menossa tämän tavoitteen suhteen.

Toinen tavoite oli myös melkoinen jumbotavoite, He A-tason asioiden kehittäminen esityskelpoisiksi. Väistöt ja avot ovat jo sellaisia, että niitä kehtaa esittää, vaikkakin niissä on vielä hurjasti hiomista. Sulut onnistuvat myös, mutta niitä on Toukan kanssa tehty niin vähän, etten lähtisi niitä vielä radalla esittämään. Myös takaosakäännökset ovat yhä työn alla, mutta periaatteessa ne ovat jo melko kelvollisia. Vastalaukka taas on viime viikkoina tuntunut sujuvan paljon paremmin. Oikeassa kierroksessa vastalaukka (vasen laukka) oli pitkään heikompaa, mutta nyt puolierot tuntuvat tasoittuneen ja toivoa löytyy. Vastalaukka on parantanut huimasti myös laukan yleistä laatua! Myös he A-tason ohjelmissa vilahtavia käynnin kautta vaihtoja olemme aloittaneet, yllättävän hyvällä menestyksellä! Kokonaisuudessaan tämä tavoite jäi siis keskeneräiseksi, vaikka iso osa siitä toteutuikin.

Tavoitteena oli myös parantaa ratsastettavuutta, herkkyyttä, saada hevoseen lisää vaihteita, kasvattaa lihasmassaa ja säilyttää Toukan positiivinen asenne töihin. Nämä tavoitteet koen onnistuneiksi. Tietenkään ne eivät ole sillä tasolla, mille ne vielä haluan, mutta suunta on oikea ja muutosta on tapahtunut. Eritysimaininnan ansaitsee vielä Toukan työmoraali, joka on ehkä korkein mahdollinen. Olimme joulun pyhinä pitkästä aikaa (noin vuoden tauon jälkeen) jälleen Toukan kasvattajan, Annan tunnilla. Toukka oli niiin innoissaan päästessään taas Aulangolle töihin! Yksikään pidäte ei mennyt läpi ja meno oli aika huoletonta, mutta tämä hevonen oli niin järisyttävän onnellinen! Anna oli tyytyväinen muutokseen, kuinka paljon Toukka oli saanut lihasta ja kantovoimaa yms yms, mutta ennen kaikkea hän piti tärkeänä sitä, että Toukan asenne työntekoon on tismalleen yhtä loistava kuin vuosi sitten. Ellei jopa parempi. Se tulee varmasti olemaan valttikortti jatkossa.


Edellisistä tavoitteista kilpailulliset tavoitteet toteutuivat yllättävän hyvin. Aina näin ei käy, mutta jostain syystä kulunut kausi oli kilpailullisesti hyvä, vaikka kyllä niitä riman alituksia tuli myös tehtyä. Mutta kilpailimme reilusti yli 61% tuloksin He B:tä, välillä sijoittuen. Myös 2-tason He A tuli startattua, ykköstason kisoissa ei tätä debyyttiä ehditty tehdä, eli se jäi suoraan aluekilpailuihin, tosin odotettua paremmalla menestyksellä.

Vuodelle 2016 tamman suunnitelmiin kuuluu paljon samaa, kuin viime kaudella. Lisää lihasta, lisää herkkyyttä, lisää vaihteita, lisää malttia... Katsotaan, mitä se vuosi tuo tullessaan!

Toukan tavoitteet 2016:
- lisää malttia, herkkyyttä, reaktionopeutta (siis myös "hidastaviin" apuihin), lihasta, kantovoimaa ja mitä näitä ikuisuustavoitteita nyt on ;)
- kantakirjaus ratsusuunnalle (16.5 Ypäjä tai 27.5 Hämeenlinna)
- He A asioiden suorittaminen varmasti eli väistöt, avot, sulut, vastalaukka, takarit ja käynninkautta vaihdot kuntoon
- kilpailla 2-4 tasolla pääasiassa He A-luokissa, toivottavasti pääsemme myös starttaamaan mahdollisimman paljon suomenhevosluokkia
- tulokset 60% paremmalle puolelle, huippua olisi saada esimerkiksi 64% helposta A:sta
(- Prix de Suomen Hippos- koululuokka?)
- aluemestaruudet juniorit/suomenhevoset
- positiivisen asenteen varjeleminen
- pidetään radalla ja treeneissä kivaa, pikkutarkkojen perfektionistienkin täytyy välillä muista nauttia!Minä

Ratsastajana haluasin muuttaa itsessäni vaikka ja mitä, mutta muutokset eivät tapahdu hetkessä. Olen huomannut, että itsensä kehittäminen on paljon hevosen kehittymistä hitaampaa. Tai ehkä sitä ei vain huomaa niin helposti?

Vuoden 2015 itselleni asetetut tavoitteet näyttivät tältä:

- istunnan kehittäminen, lähinnä katse, kädet ja oikea jalka
- radoille enemmän positiivista asennetta, hevosen esittämistä, ei matkustelua
- lisää kärsivällisyyttä
- kypsyyttä vastoinkäymisiin suhtautumiseen, kaikkea ei tarvitse ottaa niin vakavasti

Ilokseni voin todeta, että asettamistani tavoitteista yllättävän moni toteutui! Oikea jalka vaatii yhä tarkkailua, mutta toisaalta asia on jo hoidettu pois päiväjärjestyksestä. Myös käsien kanssa työskentelimme urakalla, ja pikku hiljaa valmentajani alkoi olla niihin tyytyväinen. Huomaan kuitenkin yhä, että lasken oikean käden mielelläni liian alas. Onneksi tämä on tiedossa ja muistan korjata asiaa. Katseen kohdalla asiat eivät kuitenkaan ole näin hyvin. Huomaan kyllä tuijottavani yhdeksän kertaa kymmenestä hevoseni niskaan, mutta en silti ole saanut asiaan muutosta. Valmennuksissa olen kyllä yrittänyt skarpata, vaihtelevalla menestyksellä, joskus vältyn kokonaan tiukoilta "katse pois niskasta" kommenteista ja toisinaan ne eivät tahdo millään loppua.  

Listaltani löytyi konkreettisten asioiden lisäsi myös ns. psyykkisen puolen juttuja. Suurin näistä on ehkäpä tuo kärsivällisyys, jonka suhteen toivoin kehittyväni. Ja kerrankin voin ylpeänä sanoa onnistuneeni. En vielkään ole kärsivällinen ratsatsaja, en tiedä saako minusta ikinä sellaista (valitettavasti), mutta ainakin malttia löytyy jo paljon edellisiä vuosia enemmän. Kärsivällisyyden kehittyminen oli asia, jonka oli vain pakko pikku hiljaa tapahtua. Vaikka se ei hevosistani johdu, ne kärsivät sen puutteesta, eikä se tosiaan ole oiken.

Toinen psyykkinen juttu oli vastoinkäymisistä selviytyminen. Tämä on asia, jonka eteen olen tehnyt töitä jo useamman vuoden. Mielstäni kehitystä on havaittavissa myös tässä kohtaa. Jos jokin kilpailu ei mennyt niinkuin olin toivonut, käsittelin asian ja radan ongelmakohtineen ja siirryin eteenpäin. Ajattelen myös, että Pätkiksen jättäminen "kisatauolle" oli myös päätös, joka liittyi vahvasti tähän. Ennen olisin saattanut kokea sen epäonnistumisena, mutta nyt nään sen mahdollisuutena. Tähän kaikkeen positiivisesti myös vaikutti asenteeni radalla. Positiivisemmalla fiiliksellä, radoista saattoi todella nauttia ja ensimmäisiä kertoja muistin niitä myös ratsatsaa! Ja uskotte varmasti kuinka hieno fiilis se oli, kun ymmärsin kolmannen "kunnollisen" kisakauden aikana, että siellä radalla saa oikeasti hengittää ja vähän jopa nauttia ;) Vuonna 2016 haluan (taas) ennen kaikkea kehittää omaa istuntaani. Ensimmäisenä kuntoon pitäisi saada se iän ikuinen katse, joka ei vain voi ikuisesti olla siellä niskassa. Ei auta, etta radalla katselen eteeni, sillä katse niskassa romuttaa koko istunnan tasapainon. Olisikin ihana antaa joululahjana valmentajalle rauha siitä, ettei katseestani tarvitse huomautella joka viides sekunti ;)

Toiseksi haluaisin istunnassani kehittää sitä itseään, istumista. Haluan siis lopettaa hevosen selässä killumisen, ja laittaa hevosen oikesti käyttämään selkäänsä ja kantamaan minua, istumalla hevosen selässä. Tämä on pieni muutos (mitä on jo harjoiteltu), mutta se antaa ratsastukseen mielettömästi uusia avaimia!

Tärkein tavoitteistani on kehittyä kokonaisvaltaisesti ratsastajana. Haluan oppia lukemaan hevosia paremmin, ratsastamaan pienemmin avuin ja selkeämmin tavoittein. Tämän valtaisan tavoitteen saavutamiseksi ei ole oikotietä onneen, eikä tätä tavoitetta ole mahdollista yhdessä kaudessa saavuttaa. Täytyy vain ratsastaa, ratsastaa ja ratsastaa. Ehkä se sitten jonain päivänä sujuu!

Tavoitteet 2016 itselleni:
- katse kuntoon, istunnan kokonaisvaltainen kehittyminen, "rehellinen istuminen"
- kehittyminen ratsastajana, hevosenlukutaito, yleiset hevosmiestaidot
- positiivisuuden säilyttäminen, liika kiire ja hätäily pois ja omat hermot kuriin
- ratojen ratsastaminen, matkustelusta ei ole vieläkään apua

Tässä todistetta siitä, että tämä kouluratsastaja muuten hyppää yhä. Kuvan ratsu on 4-vuotias sh-tamma, jota olen ratsastanut säännöllisesti toukokuusta lähtien. Mahtavia kokemuksia ja tilaisuuksia kehittää omaa ratsastusta!

Kai huomasitte, että uusien tavoitteiden lisäksi meiltä löytyy myös uusi ulkoasu, josta suuren suuret kiitokset uskomattoman taitavalle Annalle! Mitäs te pidätte ja miltä tavoitteemme kuulostavat?

Nyt vain toivotaan, että pysymme kaikki terveenä, eikä ikäviä takapakkeja tulisi. Ihanaa ja menestykseskästä vuotta 2016 kaikille!

4 kommenttia:

 1. Aivan ihana blogi! Olen pitkään jo etsinyt itselleni uutta luettavaa ja vihdoinkin tärppäsi, jään seurailemaan :)

  VastaaPoista
 2. Ihanan realistiset tavoitteet ja mukava teksti luettavaksi kun analysoit viime vuoden tavoitteita ja niiden onnistumista!

  Vinkkinä voin kertoa, että kärsivällisyyden suhteen ikä tekee ihmeitä, olin itse nuorempana äkkipikainen ja syytin monesti hevosta omista virheistäni, mutta henkisen kasvun myötä tämä asia on muuttunut, joten kärsivällisyyttä peliin ja parin vuoden päästä tätä kirjoitusta lukiessasi tiedät mitä tarkoitan ;) Tsemppiä treeniin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Emmi tsempeistä ja ihanasta kommentista! :)
   Pystyn jo nyt uskomaan sinua, sillä itse olen muutamassa vuodessa huomannut merkittäviä muutoksia kärsivällisyydessäni, onneksi positiiviseen suuntaan. Auttaa kuitenkin paljon, kun hyväksyy sen, että on luonteeltaan vähän tälläinen äkkipikainen ja tietyllä tavalla impulsiivinen. Asiat joista välittää saavat vain helposti jopa liian suuren arvon ja sitä kautta ylilyönnit ovat mahdollisia. Mutta ehkä tämä tosiaan tästä!

   Poista