maanantai 26. lokakuuta 2015

Liisa ja Toukka 2-vuotta yhdessä

Lokakuun puolivälissä tuli täyteen kaksi vuotta yhteistä taivalta Toukan kanssa. Tavallaan tuntuu, että olisin tuntenut tamman jo iät ja ajat, vaikka aikaa ei ole kulunut paria vuotta enempää. Ensimmäisestä yhteisestä vuodestamme löytyy postaus jonka pääsette lukemaan tästä.


Alun perinhän meidän yhteistyömme alkoi hieman epävarmoissa merkeissä. En ollut aiemmin juuri nuoria ratsastellut, eikä epävarma ja  kuuma tamma ollut vaihtoehdoista se kaikista helpoin. Onneksi joku ääni päässäni sai minut ymmärtämään, että tässä hevosessa on sitä jotain. Valmentajani näkivät siinä potentiaalisen nuoren, mutta minä näin siinä entisen hevoseni Touhon. On tietysti tärkeää huomioida hevosen fyysiset kyvyt, mutta itse pidän tärkeänä, että hevosessa on sitä jotain, minkä ansiosta se on oikea juuri minulle. Pätkiksen kanssahan homma toimi niin, että rakastuin siihen ensisilmäyksellä. Jokaikinen piirre siinä oli täydellinen. Toukka-parka ei kuitenkaan kolahtanut minuun täysin samalla tavalla. Alkuun jopa puhuimme, että voihan tamman sitten myydä, mikäli homma ei lähde sujumaan toivotulla tavalla.

Päivä päivältä suhteemme on kuitenkin syventynyt. Kun Toukan työmoraali, halu onnistua, esiintyä ja miellyttää alkoivat valjeta minulle, olin rehellisesti sanottuna ihmeissäni. Ja niin oli moni muukin. Esimerkiksi tänä kesänä sain paljon kommentteja Toukan esiintymisestä radalla, niin tutuilta kuin tuntemattomilta. Kaikkien ihmisten huomio oli kuitenkin tismalleen samanlainen:

  Miten hevoseni voi olla radalla noin onnellinen ja iloinen?


Tänä kesänä Toukka todella todisti kaikille kuuluvansa kilpakentille. Se sijoittui seitsemän kertaa aluetasolla ja kerran kansallisella tasolla. Se on tällä hetkellä myös Hämeen alueranking ykkönen junioreissa, sekä myös senioreiden, poniratsastajien, nuorten ja junioreiden yhdistetyissä rankingpisteissä. Tamma starttasi myös ensimmäiset kansalliset kilpailunsa, ensimmäiset helpot A:nsa, sekä voitti Prix de Kariniemen sponsoriluokan ja aluemestaruushopeaa suomenhevosissa. Vaikka saavutuksemme eivät kaikkien korvissa välttämättä kuulosta kummoisilta, olen hyvin silti ylpeä. Vajaat kaksi vuotta sitten starttasimme harjoituskilpailujen He C:tä 56 prosentin tuloksella... Ja kaikkeen tähän tämä 7-vuotias hevonen pystyi minun, aivan tavallisen, junnutytön kanssa.


Tärkeintä minulle ei kuitenkaan ole Toukan menestys kilpailuissa. Tärkeintä on tamman asenne ja tyyli tehdä asioita. Kotona kaikki saattoi välillä mennä päin metsiä, mutta kilpailuihin tamma lähti aina voittajan asenteella varustettuna. Se tekee radalla aina parhaansa, nauttien jokaisesta hetkestään parrasvaloissa. Tammalla on mieletön tyyli viedä loppuun aloittamansa asiat. Mikäli se ei onnistu, se saattaa hetkellisesti hermostua. Mutta se ei luovuta. Ei koskaan.

Tavallaan olen jopa pahoillani siitä, etten ymmärtänyt Toukan ainutlaatuisuutta heti. Tamma joutui kirjaimellisesti lunastamaan paikkansa sydämessäni. Ja sen se teki tapansa mukaan vakuuttavasti. Ennen Toukka oli minulle vain projekti tai hevonen muiden joukossa. Nyt se on kuitenkin väsymätön treenikaveri, joka ei koskaan jätä minua pulaan,

  Nyt se on vihdoin minun oma Toukkani, jollaista ei tule toista, ja josta en ikinä luovu. Valmentajani totesi minulle joskus todella osuvasti: "Arvaas mitä Liisa. Sinä ja Toukka olette aivan ilmiselvästi toistenne kopioita! Molemmat pyrkivät täydellisyyteen, eivätkä siedä virheitä."

Ihmiskopioni kanssa en varmasti tulisi toimeen, en todellakaan. Eläin on kuitenkin toinen juttu. Ehkäpä Toukan kanssa luottamuksen ja kiintymyksen rakentuminen kesti kauan juuri sen takia, että olimme niin samanlaisia. Joskus tosiystävä on lähempänä kuin ikinä uskotkaan 


10 kommenttia:

 1. Olipas ihania kuvia ja ihana kirjoitus! :)

  VastaaPoista
 2. Upeita kuvia, oot tehnyt tamman kanssa mieletöntä työtä! Erityismagea tuo rakenne -ja toisiksi viimeinen kuva! ;) Huh, mihin vielä ehdittekään, jos tätä menoa jatkatte!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon kiitoksia Sinulle! Kiva kuulla että ulkopuolisetkin näkevät tamman edistyneen :) Oikeaan suuntaan ollaan toivottavasti menossa!

   Poista
 3. Toukalla on aivan mielettömän hieno ravi! Muutenkin upeasti oot saanut siitä noin ryhdikkään ja kootun, se ei todellakaan oo kauhean helppoa suomenhevosilla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, sillä on kyllä ravia! Tai oikeastaan kiva moottori tuolla takana ;) Mutta kuten sanoit, suomenhevosissa on haastetta. Mielestäni se onkin iso osa niiden viehätysvoimaa <3

   Poista
 4. Heippa! En löytänyt sähköpostiosoitettasi, pystyisitkö antamaan sen? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mulla ei taida edes olla sitä täällä, mutta liisatiitola@gmail.com osoitteesta tavoittaa :)

   Poista