lauantai 8. elokuuta 2015

Näin valmistaudun kilpailuihin

Heippa! Näin kilpailujen kynnyksellä sain idean toteuttaa postauksen omasta kilpailuihin valmistautumisestani. Kaikilla meillä on hieman erilaiset valmistautumisrutiinit, ja omasta mielestäni niitä on mukava lukea; tässä siis oma versioni aiheesta!

Kilpailuihin valmistautuminen alkaa kohdallani noin viikkoa aiemmin. Ensimmäisenä tarkistan Kipasta ratsastettavan radan ja tarvittaessa opettelen sen ulkoa. Osaan tosin suurimman osan näistä tavallisesti ratsastettavista radoista ulkoa jo etukäteen, joten yleensä tyydyn vain lukemaan ohjelman huolella läpi. Seuraavaksi etsin omista menneiden kilpailujen pöytäkirjoistani vastaavan radan (mahdollisimman tuoreita) pöytäkirjoja, jotka myös luen läpi. On todella opettavaista kerrata toistamiseen, mistä kohdista on tullut hyviä pisteitä ja missä kohdissa on parantamisen varaa. Näin voi myös listata itselleen kyseisen ohjelman heikkoudet ja vahvuudet, joita voi sitten taas käyttää apuna tulevan viikon treenejä suunnitellessa. 

He B:0 kehitys- ja treenilista näytti meidän kohdallamme tällaiselta:
-laukkavoltit pienemmiksi
-suorat alku- ja lopputervehdyslinjat
-sujuvampi peruutus
-laukassa ylämäkeen ja selkeämmät siirtymiset harjoitus- ja keskilaukan välillä
-pehmeät ja tasaiset taivutukset
-lävistäjällä malta esittää kolme askelta käyntiä, ei yhtä tai viittä

Ja sitten vain treenataan!

Seuraavan kerran kilpailuihin valmistautumista jatketaan yleensä lauantaina (kilpailut siis sunnuntaina). Lauantaina ratsastan viimeistelytreenin, joka on omilla hevosillani noin reilun puolen tunnin mittainen paketti, jossa ratsastan radan haasteellisimmat kohdat kertaalleen läpi, varmistan että tuntuma on kevyt ja hevonen kaikin puolin iloinen ja luottavainen. Minusta on tärkeää, että hevoselle (ja totta kai myös ratsastajalle) jää treeneistä kunnon "hei me ollaan hienoja ja pystytään siihen"- asenne päälle, ei odoteta liikoja, mutta ei myöskään turhauduta ja heitetä kirvestä kaivoon. Viimeistelytreeni antaa usein myös pientä osviittaa siihen, millaista verryttelyä hevonen itse kisapäivänä tarvitsee.


Hevosen ratsastuksen jälkeen hoidan sen asianmukaisesti pois ja siirryn pakkaamaan omat tavarani, kätevääkin kätevämpään ikeakassiin. Sisältä nappaan mukaan yleensä kisavaatteeni eli takin, housut, hanskat, kisapaidan, sekä vaihtovaatteet, kisahuovan ja hevosten paperit.Siinä se nyt on, mun uusi kisatakki! Aivan huippuihana ja istuva Equilinen X-Cool takki. Vanhan takin napit alkoivat reilun kolmen vuoden jälkeen irtisanoutua, joten päätin panostaa kunnolla ja tilaisn tämän hevostarvikeliikkeen välityksellä suoraa Equilineltä Italiasta.  
Tässä myös jouluna hankittu kisapaitani, Equilineen luotan tässäkin ;)
Kisatakkini ja -paitani lisäksi kilpailuvaattesuosikkeihini kuuluu tämä Abercrombien koru, jonka iskä toi minulle pari vuotta sitten. Kyllähän sitä kouluratsastajalla pitää yksi helmikorvakoruihin sopiva onnenkoru olla!
Papereille olen ostanut muutama vuosi sitten tälläisen kansion. Kätevä etenkin useamman hevosen omistajalle kisamatkoilla
Launtaina tsekkaan myös toistamiseen kipasta kilpailujen lähtölistat ja kilpailijatiedotteen. Lähtölistasta laskeskelen itselleni lähtöajan (mikäli sitä ei ole annettu tarkasti), jonka perusteella teemme sitten koko kisapäivän aikataulun. Tavoitteenamme on aina olla vähintään tuntia ennen kisapaikalla, sillä verryttelyyn haluan yleensä varata noin 40 minuuttia. Pakko muuten tähän väliin mainita, että olen nyt vuoden sisällä oppinut käyttämään rannekelloa hyödyksi verryttelyssä, enää ei tarvitse olla riippuvainen tukijoukon kelloista (tämä vähentää omalla kohdallani jopa stressiä ;)). Suosittelen!


Omien kamojen ollessa paketissa siirryn pakkaamaan hevosen tavarat. Pakatessa pesen myös suitset, satulavyön, satulan ja saappaani. Tällä kertaa kesän ensimmäiselle shampoopesulle päätyi myös itse kilpuri, josta tulikin ihanan puhdas. Pitäsi selvästi pestä se useammin kunnolla... ;)

Varusteiden puhdistuksessa "erikoistilanteisiin" suosin yleensä effaxin nestemäisiä saippuoita. Tavallisiin pesuihin käytän  kuitenkin tavallista palasaippuaa. 
Toukan pesutarvikkeet. Pesu suoritettiin Hexocilin ja Eskadronin Nici ruusushampoon sekoituksella

Muita tarpeellisia tavaroita ovat:
-saapaskoukut ja -renki
-pyyhe, sieni, satulasaippua, hikiviila
-greenlineä ja elektrolyyttejä
-satulahuopa
-kilpailunumero
-kypärä ja valkoiset hanskat
-harjat ja letitystarvikkeet
-sokerit ja muut lellipentuponien herkut

Yleensä pakkaan tavarat samana iltana autoon, mutta mikäli lähtö ei ole aikainen saatan jättää sen vasta seuraavalle päivälle (kuten tällä kertaa).  Varmistan kuitenkin, että traileri on puhdas ja kiinnitän heinäverkon. Kisa-aamulle ei siis jää muuta tehtävää kuin hevosen letitys ja valmistelu, sekä tavaroiden pakkaus autoon. 


Mitäs piditte tämän tyyppisestä, vähän erilaisesta postauksesta? 

3 kommenttia:

  1. Tää oli kiva postaus, jälleen! :)

    VastaaPoista
  2. Sinut on haastettu! :)
    http://kouluratsastajanmatkassa.blogspot.fi/2015/08/kuvahaaste.html

    VastaaPoista