perjantai 18. heinäkuuta 2014

Peltoilua 2/2

Toisessa peltoilu-postauksessa ratsuna toimii Toukka. Sen kanssa meno olikin noin kymmenen kertaa vauhdikkaampaa, jo selässä pysyminen meinasi tuottaa hankaluuksia. Toukka on niin energinen ja isoliikkeinen hevonen, että jään liian helposti suuhun roikkumaan ja jarruttelemaan. Energinen hevonen tarvitsee kuitenkin kaikkein eniten pohjetta! Alkuun sorruin juuri tähän klassiseen virheeseeni, ja ratsastin vain kädestä taakse. Onneksi joku ääni pääni sisällä muistutti taas siitä jalalla ja istunnalla ratsastamisen tärkeydestä! Omaa ratsastusta muuttamalla sain Toukan liikkumaan tasapainoisemmin ja aavistuksen rauhallisemmin, sillä se osaa olla holtiton ja tahditon, vaikka se liikkuu luonnostaan isosti.

Älkää myöskään häiriintykö istunnastani, se on näissä kuvissa ihan hirveä! Nyt ei kuitenkaan keskitytä siihen, vaan super hienoon Pikku-Tarkkaan :)!
1
2
3
4
5
6
7
Mikä kuvista on suosikkisi?

8 kommenttia:

 1. Käytätkö jotain hokkeja kun ratsastat kesäisin pellolla? Sun istunta on tosi siisti, näissä kuvissa se ei herätä todellakaan mitään erityistä huomiota, tajusin katsoa vasta kun itse sitä väheksyit. Sun ratsastusta on mahtavaa seurata, oot niin taitava ja aina niin reilu sun hevosille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan ihana kommentti, kiitos valtavasti! :) En käytä tällä pellolla hokkeja, se on niin kuiva ja hyväpohjainen. Sateella en käy siellä ollenkaan, sillä sillon se muuttuu liian liukkaaksi ja mutaiseksi.

   Poista
 2. Miten hevosen saa ratsastettua peräänantoon, tai edes käyttämään jalkojaan? Tiedän ettei se ole mikään "temppu" joka tehdään ratsastaesa. Onko joku harjoitus mitä teet vai mitä? Miten esim. ohjia pidellään (teetkö pidätyksiä yms.) tai miten jalkoja käytetään (pohkeita vai ei) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun aloitan ratsastamisen, varmistan että hevonen kuuntelee puolipidätteen (ja tietenkin sitä seuraavan hellityksen, vetämään/kantamaan ei saa jäädä) ja pohkeen. Teen paljon pysähdyksiä ja siirtymisiä, jotta saan hevosen herkäksi ja sitä kautta kuulolle kantamaan itse itsensä. Teen myös paljon voltteja ja avo- ja sulkutaivutusta jolloin saan mm. hevoseni kyljet pehmenemään. Pidäte-hellitys-pohje-ketju on toistettava monen monta kertaa ratsastuksen aikana, ja tarvittaessa pohjetta voi tehostamaan napakalla raipalla. Ohjilla ei kuulu periaatteessa tehdä muuta kuin puolipidäte, sillä liiian usein sorrutaan ratsastamaan hevosta kädellä, ajatellen vain sen etuosaa. Moottori sijaitsee kuitenkin siellä takaosassa ja sehän on se kaikkein tärkein ;). Pyrin siis pitämään käden rauhallisena ja vakaana, jolloin on mahdollista saavuttaa tasainen tuntuma. Hyvää ja rauhallista istuntaa ei myöskään saa unohtaa!
   Näillä peruspalikoilla saan hevoseni yleensä toimimaan, mutta muista etten ole ammattilainen, enkä osaa sen kummempia ohjeita jaella. Keskity kuitenkin hyvään istuntaa, rentoon ja tasaiseen käteen ja pyri ratsastamaan hevosta reippaaksi, sillä hidas hevonen käyttää harvoin kunnolla selkäänsä, johon siis pyritään. Ja ratsasta mielummin liikaa pohkeella kuin ohjalla, tsemppiä harjoitteluun :)!

   Poista
 3. Tosi kivan näköisiä suomenhevosia blogissasi esiintyy ja hauska löytää muitakin suokkijunnuja! (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon kiitoksia! :) suokkijunnuja ei tunnu hirveästi olevan, etenkään meitä kouluratsastajia ;).
   Mä olenkin aina ihaillut tota sun Jallarallaa, se on todella hieno! Täytyykin käydä liittymässä blogisi lukijaksi :)

   Poista