torstai 8. toukokuuta 2014

Mistä on onnellinen pikkuponi tehty?

Nyt jo pitkään suunnittelemani ja lupaamani ponipostaus Epelistä, kuvista osa on tältä talvelta, enkä ole niitä julkaissut täällä, vaan olen säästellyt niitä tähän postaukseen. Varoitan jo etukäteen supersöpöstä materiaalista(ei suositella ponikuumeesta kärsiville ;)
Epelihän tuli meille kaveriponiksi, kun alunperin hevosia piti olla vain kaksi. Näitä "seuraponeja" näkyy paljon ja useimmiten ne ovat juuri shetlanninponeja. Itse en kuitenkaan ymmärrä hevosen/ponin pitämistä vain seuraeläimenä. Siksi olenkin päättänyt, ettei Epelistä tule pelkkää seuraponia. Se on oikein reipas ja innokas nuori ori, joka tarvitsee paljon virikkeitä ja tekemistä. Poni tulee aina korvat tötteröllä luokse ja on aina valmis töihin. Se oikein odottaa milloin sen kanssa touhutaan jotain ja milloin se saa olla huomion keskipisteenä. Sydäntä ihan raastaa ajatella, että tämä positiivinen pikkukaveri olisi saattanut jäädä pihankoristeeksi!
Epeli on siis vasta 3-vuotiaaksi kääntynyt , joten mitään ratsastukseen liittyvä ei ole tehty, eikä tehdäkkään vielä aikoihin. Tällä hetkellä poni liikkuu "ohjatusti" n. neljä kertaa viikossa. Sen töihin kuuluu mm. ohjasajoa, kentällä ja maastossa, temppujen opiskelua, juoksutusta, hypytystä, varusteihin tutustumista... Kaikkea kevyttä siis, joka pitää oripojan tyytyväisenä ja poissa pahanteosta(pureminen, karkailu, ihmisen kiusaaminen...)

Tälläisen otuksen huomasin keittiön ikkunasta ;). Poni oli tullut lintulaudalle kauravarkaisiin...
Meidän onnellisen ponin resepti näyttää siis suunnilleen tältä:

Kaverin kanssa hengailua
Vaikka Epeli onkin ori, se tarvitsee ehdottomasti seuraa ja painikaverin. Nuoren ponin tulee oppia kunnollisille hevosten tavoille ja tietysti päästä leikkimään ja riekkumaan. Kuka onkaan siis parempi opettaja ja painikaveri, kuin meidän Pätkis? :)
Onneksi pojista tuli niin hyvät kaverit, että ne voi huoletta tarhata yhdessä. Harvoin kaksi oria nukkuvat, syövät ja juovat vierekkän, mutta meidän pojat ovatkin niin esimerkillisiä❤️
Yhteiskävelyllä. Huomatkaa Epeli, joka halusi välttämättä taluttaa Pätkistä :D
Ohjasajoa
Tällä hetkellä Epelin tehokkain ja "rankin" liikuntamuoto. Ohjasajo valmistaa myös hyvin tulevaan ajoponin ammattiin. Ohjasajan ponia kentällä ja maastossa, kaikissa askellajeissa. Poni osaa kääntyä, pysähtyä, ravata, laukata, peruuttaa ja kääntyä nätisti. Tavoitteena olisi joskus tulevaisuudessa opetella avot ja väistöt ohjasajaen ;).


Temppuja
Epeli on todella fiksu poni. Se oppii hirmuisen nopeasti, nopeammin kuin koirani ;). Poni osaa jo "päivää" käskyllä nostaa etujalkansa ilmaan ja kätellä. Tämän se oppi noin kymmenellä toistolla. Nyt treenataan kumartamista. Tasapaino ei ole vielä huipussaan, joten Epeli on pari kertaa pyllähtänyt istualleen kumartaessaan oikein tosissaan :D. Kyllä se vielä oppii!

Harjausta ja peruskäsittelyä
Yleinen käsittely on todella tärkeää. Ennen meille tuloa poni asui pihatossa ja sitä ei oltu juuri käsitelty. Ja sen kyllä huomasi! Poni saattoi mm. hypätä kavioita puhdistaessa pystyyn tai ihmisen niskaan. Nopeasti se oppi tavoille ja nyt taluttaminen ja kaikki perushoitotoimenpiteet onnistuvat moitteita. Kyllä se vieläkin on innostuessaan tammojen kohdalla hypännyt pystyyn, mutta komentamisen jälkeen Epeli on ollut oikein nätisti.
Meiltä löytyy myös kunnon ponipintelit ;)
Juoksutusta ja irtojuoksutusta
Vapaana juokseminen on Epelistä huippukivaa, etenkin Pätkiksen kanssa. Siinä poni pääsee kunnolla pukittelemaan ja juoksemaan, vaikka tekeehän se sitä myös tarhassa :).  Liinassa juoksutusta on max. 1kerta viikossa, siinä harjoittelemme vain käyttäytymistä, pysähdyksiä ja siirtymisiä.


 Hypytystä
Epeli oli tulessaan todella lihakseton, joten pienten kavaletten hyppiminen(liinassa ja maasta käsin) on parantanut ponin ponnistusvoimaa ja koordinaatiota. Välillä se hyppää laiskasti, mutta joskus se innostuu leiskauttelemaan ihan kunnon loikkia! Kyllä siitä vielä esteponi tehdään :)!

Ja ennen kaikkea paljon rakkautta, huomiota, silityksiä ja rapsutuksia. Tästä kaikesta on meidän onnelinen pikkuponi tehty❤

4 kommenttia: