keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Suoran tehokoululeiri 31.1-2.2.2014

Minä ja Toukka vietettiin viime viikonloppu(pe-su) Ypäjällä, Suomenratsujen koululeirillä. Kaiken kaikkiaan leiriin sisältyi neljä valmennusta, joista kolmessa opettajana oli Anna ja yhdellä tunnilla Rosali. Molemmat valmentajat olivat meille siis hyvin tuttuja, ja molempien valmennuksissa käydään säännöllisesti.

Perjantai-illan tunnilla meno oli melkoisen holtitonta. Toukka oli uudesta paikasta ja maneesista ihan täpinöissään, eikä keskittyminen siksi ollut aivan huippuluokkaa ;). Tunnilla keskityttiinkin ihan perusasioihin ja perustyöskentelyyn, suoruuteen ja kaareviin uriin. Toukka oli todella reipas ja energinen, ja alkutunnista oli ihan varma, etten todellakaan jaksa tehdä pidätteitä koko tuntia.
Anna käski minun keskittyä siihen, että Toukka pysyy lähelläni, eli pidätteen jälkeisessä hellityksessä en saa päästää liikaa, jottei Toukka pitene ja karkaa avuiltani. Kun se on "lähelläni" sillä oli ns. turvallisempi olo, kun minä päätän mihin menemme ja millä vauhdilla. Onneksi miljoonien toistojen kautta homma alkoi toimia, ja Toukasta tuli taas oma kevyt ja reipas itsensä.

Loistavat laukannostot olivat ehdottomasti tunnin suurin positiivinen yllätys! Teimme kahdeksikkoa, jonka vaihtokohdassa tehtiin suora linja (siis radan poikki) ja siinä nostettiin oikea tai vasen laukka.
Sekä Anna, että minä olimme todella yllättyneitä, kun Toukka nosti joka kerran suorana oikean
laukan! Ihan ilman seinän tukea! Tässä se tietysti kuumeni, mutta samalla kuitenkin kuunteli tarkasti kumman laukan avut annan. Oikea laukka sujui vasenta paremmin, vasemman se pisti vähän leikiksi ;). Loppuraveissa se rentoutui lopullisesti ja liikkuikin oikein kivassa muodossa.
Tunnista jäikin hyvä mieli, sillä Toukka käyttäytyi hienosti vieraassa paikassa, eikä ikiliikkuja-refleksinsä lisäksi keksinyt mitään muuta tyhmää. Anna kehui omaa rauhallisuuttani(uskokaa tai älkää), ja sitä että osasin vaikuttaa oikeassa kohtaaja olla tekemättä liikaa. Myös Toukka sai kovasti kehuja liikkumisestaan ja etenkin niistä laukannostoista.
Lauantain tunnilla Toukka oli perjantaita rauhallisempi, mutta olisin vieläkin voinut luovuttaa osan sen loputtomasta energiasta jollekin muulle. Tunnilla keskityimme väistöihin. Toukka väistää melko kivasti ja helposti, kunhan muistan pyytää takaosan kunnolla mukaan. Väistön jälkeen mukaan lisättiin suoristus ja laukannosto, jolloin ongelmaksi muodostui laukannoston ennakointi. Pari ensimmäistä kertaa Toukka nosti laukan väistön sisällä. Yritin itse olla todella rauhallinen ja jopa 
hidas avuissani, jolloin sain laukan nostettua oikeassa pisteessä. Laukannostot sujuivat jälleen todella hienosti ja suorana. Toukka oli nyt rennompi, jolloin sen liikkuminen on huomattavasti parempaa. Myös tästä tunnista jäi todella hyvä fiilis. Annakin oli jälleen tyytyväinen, väistöihin, ja etenkin niihin nostoihin. Anna jopa vertasi Toukkaa ja minua, ja totesi, että meistä löytyy paljon samaa :). Ollaan molemmat ihan kirjaimellisesti pikkutarkkoja ja perfektionisteja, ja kaiken pitäisi tapahtua tosi nopeasti. Anna olikin iloinen siitä, että nykyään osaamme molemmat suhtautua asioihin jo hieman huumorilla, kaikkea ei aina tarvitse ottaa niin vakavasti ;).
Lauantain toinen tunti oli meille ihan liikaa. Väsyessään Toukka juoksee aina vain kovempaa ja kovempaa, ilman minkäänlaista kontrollia. Sain sen kyllä muutamiksi askeliksi rauhoittumaan, jolloin se oli ihan ok. Kyllä harmitti, kun kovasti odottamani Rosalin tunti meni ihan päin seiniä. Eihän sille tietysti mitään mahda, jos hevonen on väsynyt. Jälkeenpäin ajateltuna tämä tunti olisi pitänyt jättää väliin, sillä harva nuori (ja ratsastaja) jaksaa kahta tehotuntia päivässä. Rosalilta tuli kuitenkin hyviä kommentteja ja vinkkejä, vaikka opetuksen kohde ei ihan parhaasta päästä ollutkaan.

Viimeiselle sunnuntaiaamun tunnille Toukka olikin latautunut sopivasti. Se oli yhä energinen, mutta jo ulkona kävellessäni tunsin kuinka hyvin
se kuunteli. Tunti aloitettiin takaosakäännöksen
puolikkailla, niin että pysäytimme hevosen tötteröillä merkityn neliön kulmaan, jonka jälkeen käänsimme sen uudelle sivulle. Toukka kuunteli oikein hienosti, ei vängerrellyt, ruuvannut takaosalla tai tehnyt muutakaan omituista. Se kuunteli pohjetta oikeastaan tosi hyvin! Ravissa jatkoimme hetken tällä samaisella neliöllä, niin että ravasimme kulmat todella hitaasti ja käänsimme kulman terävästi. Perjantaina tämä tehtävä ei olisi onnistunut, mutta pidätteiden mennessä läpi se onnistui helposti.
Neliön jälkeen jatkoimme raviavoja, joita seurasivat laukannostot suoraan avosta, jonka jälkeen suoristettiin. Avot sujuivat ihan ok, niissä on harjoiteltavaa. Pätkiksen kanssa ne sujuvat helposti, mutta Toukalla sopivaa poikitusta ja taivutusta on vaikeampi löytää. Ravissa oli kuitenkin ihana rytmi ja Toukka liikkui hienosti! Rytmi jatkui siirtymistenkin jälkeen, mikä on meille harvinaista(yleensä siirtymisessä hyvä ravi katoaa). Myös nostot olivat ihan supereita! Kuuliaisuuden ansiosta saatiin myös rytmikästä ja rauhallista laukkaa esiin, ihan molempiin suuntiin :).
Lopputunnista tehtiin myös muutama vastalaukkapätkä. Näitä ei ole ennen tehty, mutta loivan
täyskaarron ja vahvan jalalla ratsastuksen ansoista nekin onnistuivat. Myös laukan laatu säilyi, läpi vastalaukkapätkän. Itselleni vaikeinta oli ymmärtää, että sillä jalalla on oikeasti ratsastettava laukkaa eteen, vaikka hevonen tuntuisi räjähtävän alle(ja jep, siltä se tuntui). Tämän asian sisäistettyäni kaikki vastalaukat sujuivat ilman rikkoja ja vaihtoja.
Loppuraveissa Tou oli jo ihan kaikkensa antanut, mutta kivastihan se liikkui!
Kaiken kaikkiaan olen todella tyytyväinen Toukkaan. Siihen miten se käyttäytyi tallissa ja ratsastaessa. Koko leiri oli oikein tehokas ja siitä sai todella paljon irti! Oli myös kiva saada paljon vinkkejä ja positiivista pa
lautetta, hevosen liikkumisesta, työskentelystä ja jopa omasta ratsastuksestani. Näillä fiiliksillä jaksaa taas jatkaa eteenpäin :)

14 kommenttia:

 1. Hyvältä näyttää kuvien perusteella, Toukasta tulee varmasti vielä kiva peli! :)

  VastaaPoista
 2. Tosi hyvältä näyttää!! Tää oli kiva postaus:-)

  VastaaPoista
 3. Kiva blogi sulla :-) On varmaan kiva kun on kolme heppaa? Haluutko käydä kattomassa mun blogin os, helmijatambu.blogspot.fi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! On se todella ihanaa, mutta on niiden hoitamisessa haasteitakin ;). Käyn kurkkaamassa :)

   Poista
  2. +sinut on haastettu blogissa helmijatambu.blogspot.fi/ :-)

   Poista
  3. Kiitos, koitan muistaa tehdä sen :)

   Poista
 4. Tou on ihanan söpis ekassa kuvassa :> Kyllä siitä varmasti tulee vielä hyvä ratsu! Ja hyvin näytti menevän kuvien perusteella. Hienoa, että laukka on tuottanut tulosta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :). Eiköhän Toukasta vielä hyvä tule :)

   Poista
 5. Kivan olinen blogi, liityin lukijaksi!;) Käyppä kurkkaamassa blogini: taikajaheppastelua.blogspot.fi/

  VastaaPoista