sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Haaste hevosenomistajille

Kiitos haasteesta heidi!

"Tämä haaste on tarkoitettu niille jotka omistavat hevosen/hevosia. Tarkoitus olisi myös, että kysymyksiin vastattaisiin vähän laajemmin kuin yhdellä sanalla. Haasta vähintään kolme blogia, ei takaisin haastamista. Sinun pitää kertoa blogissasi kenet olet haastanut."

 Haastan: karon, ja Siirin (mikäli Siiri elvyttää bloginsa)
 
Kerro hevosestasi: rotu, taso ja hieman luonnetta
Omia hevosia löytyy pihasta kolme kappaletta. Tärkein on ehdottomasti Pätkä-Jätkä, jonka kanssa yhteistä aikaa on kertynyt kaksi vuotta. Pätkis" on 11-vuotias suomenpienhevosori jonka päälajina on kouluratsastus alue- ja kansallisella tasolla. Aikaisemmin Pätkis on kilpaillut valjakkoajossa, ihan kansainvälisellä (PM) tasolla asti. Luonteeltaan Pätkis on oikea herrasmies ja mamman mussukka. Se on rehellinen, yritteliäs ja kaikin puolin mahtava tyyppi♥. 
Pätkiksen paras ponikaveri on 2-vuotias, musta shetlanninponiori Epeli. Epeli on huippusuloinen loistotyyppi jolle sopii lähes mikä vaan. Epeli on tasoltaan ponivauva, joka osaa ohjasajon perusasiat, tavoitteena kärryponin ura.
 Jottei homma menisi liian oripainotteiseksi porukkaa on tasapainottamassa 5-vuotias suomenhevostamma Pikku-Tarkka eli Toukka. Toukka on nuoresta iästään johtuen vasta tasolla 80cm ja He C-B , mutta tulevaisuuden tavoiteena on päästä kilpailemaan koulua kansallisella tasolle. Luonteeltaan Toukka on melkoinen häslä ja hätähousu. Paikallaan seisominen on tylsää, jos samalla ei saa syödä ohjia, riimunnarua tai esimerkiksi takkia. Kaiken kaikkiaan neiti on hyvin persoonallinen tapaus.

Hevoset vai ponit? Miksi
Jaa, paha kysymys! Vastaan että Suomenpienhevonen ;). Eli sopiva yhdistelmä hevosta ja ponia. Piekkareiden puolesta voisin puhua vaikka miten pitkään! Ne on niin mun juttu. Yhdessä paketissa
hevosten ja ponien parhaat ominaisuudet, eihän sellaisia huippuotuksia ihan joka tallilla tule vastaan. Mutta jos tosissaan mietitään niin en oikeasti osaa vastata! Mitään "ponityttöaikaa" en ole elänyt, sillä eihän mulla ole ollut "oikeaa" ponia, ennen Epeliä.


Ensimmäinen poni, jolla ratsastit itsenäisesti enemmän?
Pätkis tietenkin! Kyllähän ratsastuskouluaikoina tuli ratsastettua monenmoisilla poniineilla, mutta ensimmäinen poni jolla ratsastin itsenäisesti ja todellakin enemmän on Pätkis. Yhteinen taipaleemme alkoi 2011 marraskuussa ja siitä lähtien olen ratsastanut Pätkiksellä lähes joka päivä :). 
 
Kengätön vai kengällinen? Hevosesi kengänkoko?
Riippuu tapauksesta, mutta kilpailevilla ja aktiivisessa käytössä olevilla hevosilla kannatan kenkiä. Kengät suojaavat esim. kavion liialliselta kulumiselta ja antavat yhdessä hokkien kanssa pitoa talvella. Toki siitostammat, seurahevoset, nuoret hevoset, pikkuponit yms. ovat asia erikseen.
Molemmilla ratsuillani on kengät, enkä osaisi kuvitella niitä kengättöminä. Epeli, nuori shetlanninponi on sitten asia erikseen. Se ei liiku kentällä tuntikaupalla tai käy vauhdikkaissa maastoissa jossa se tarvitsisi kenkiä. Näin "jääkaudella" poni liukastelee helposti, mutta se ei ole riittävä syy kenkien laittoon. Ponin kaviot ovat loistokunnossa ja kengättömyys sopii sille :) Kenkien kokoa en kyllä muista, ei noilla kovin suuret kaviot ole, kengittäjän mukaan Toukan kaviot ovat kokoa liian pienet, mutta Pätkiksen kavioit ovat täydelliset♥

Tarhaako hevosesi yksin vai laumassa? Miksi?
Pätkis tarhaa ylläripylläri yksin, ori kun on. Tosin välillä (jopa aika usein) se pääsee tarhailemaan Epelin kanssa, mutta vain valvotusti. Epeli tarvitsee leikkiseuraa ja Pätkis on hoitosetä mielellään♥ Harvoin oripojat pystyvät tarhailemaan yhdessä, mutta Epelin pieni koko ja ikä auttavat varmasti Pätkistä hyväksymään sen.
Toukkakin tarhailee yksin, sillä nuorempana se tappeli toisen tamman kanssa ja mursi puikkoluunsa. Se on melko tulinen tapaus, joten turvallisuussyistä ja riskien minimoimiseksi Toukka saa tyytyä aidan yli kosketteluun.

Ratkaiseeko hevosessa enemmän sen luonne vai ulkonäkö?
Minulle luonteella on suurempi merkitys. Mm. hevosen rehellisyys ja yhteistyöhalukkuus ovat minulle merkittäviä asioita, joita lähden ensimmäisenä tutkimaan uudessa hevosessa.
Toki ulkonäkökin vaikuttaa, jos siihen lasketaan yleisesti rakenne (jalkojen asennot, terveys, kiiltävä karva, positiivinen ilme...) niin silloin silläkin on suuri merkitys! Kaikissa hevosissani ihastuin ihan ehdottomasti niiden luonteisiin, vaikka kyllä ne ulkonäöllisestikin miellyttävät omaa silmääni ;)
 
Klippaus: puolesta vai vastaan?
Puolesta. Karvainen treenikaveri voi näyttää söpöltä, mutta hikoillessa tälläisen tyypin kuivattaminen muuttuu lähes mahdottomaksi. Klippaamisella hevosesta saadaan myös siisti, mutten kuitenkaan ymmärrä jo valmiiksi lyhytkarvaisten puoliveristen klippaamista ulkonäkösyistä. Mutta jokainen tyylillään!
Itse suosin Pätkiksellä kokoklippausta, kuitenkin niin että jalat ja pää jäävät karvaisiksi. Puoliklippaus (näillä  malleilla on hienompiakin nimiä, mutten nyt muista yhtäkään ;)) on mielestäni ruma ja  sen tekeminen on tuskaista (mikäli haluaa kuviosta symmetrisen). Mutta eipä siinäkään ole mitään pahaa. Toukka saa olla tämän talven vielä karvainen, sillä sen karva ei ole mitenkään megapaksu, eikä sen treeni ole vielä kovin rankkaa. Pätkis taas kasvattaa ihan järkyttävän nalleturkin ja olenkin klipannut sen jo kaksi tai kolme kertaa.
Epeli saa tietenkin pitää karvansa ;)
Loppukesästä turkkia oli jo niin paljon, että pikkuisten estehyppelöiden jälkeen poni oli ihan läpimärkä!
Vanha kuva, muistaakseni syksy 2012? Pätkis klipattu ja melko siistin oloinen.
Pahin tippumisesi?
Joskus vuosia vuosia sitten tipahdin tuntihevoselta ja sain aivotärähdyksen. Tippumisen jälkeen jatkoin ratsastamista, mutta pahaolo tuli vasta ratsastuksen jälkeen. Olen loppujen lopuksi tippunut melko vähän, Touholta kaksi kertaa ja Pätkikseltä kerran.

Kuinka monta loimea hevosesi omistaa?
Ketä tämä oikeasti kiinnostaa? ;D Epelillä on vuorellinen sadeloimi, toppaloimi, fleece ja ötökkäloimi. Toukalla on kaulakappaleellinen fleece, kaksi tavallista fleeceä, sadeloimi ja ulko- ja sisätoppaloimi. Pätkiksellä on toppaloimi, vohveliloimi, sadeloimi vuorella ja ilman, pari kolme fleeceä, kaksi ratsastusloimea, palkintoloimi (toimii kävelyloimena), villaloimi, sisätoppis, kaulakappaleellinen fleece... ja pari loimea jota en nyt muista.
Horzen huippuhyvä sadeloimi, pitää veden ja tuulen, suosittelen!
Kuinka usein hevosesi liikkuvat?
Pätkis liikkuu n.6 kertaa viikossa, Toukka 5 ja Epeli 3-4(kävelyä, tapatreeniä). "Vapaa vapaa"- päiviä on vähän, sillä yleensä käyn kävelemässä, harjaamassa ja jumppailemassa niitä. Tietysti näin maneesittomana mennään kelien mukaan, eli välillä tulee kävelypäiviä peräkkäin.

Oletko varovainen vai "uhkarohkea" ratsastaja?
Enköhän minä tuonne uhkarohkeaan kallistu! Menen hevosen kuin hevosen selkään, enkä muista koskaan pelänneeni (ainakaan kunnolla) yhtään hevosta. Sitähän en tiedä, onko uhkarohkeus loppujenlopuksi hyvä juttu... Ensimmäiset kenttäkisatkin tuli starttattua lapsiratsastajaikäisenä, ja maastoestevalmennuksissakin kävin pari kertaa! Minkäs sille mahtaa, että entinen hevonen oli sellainen kehäkettu kenttäratsastuksessa ;)
Tässä hypätään kotona minimaastoestettä. Käytiin myös ulkopuolisissa valmennuksissa hyppäämässä suurempia esteitä :) 

6 kommenttia:

 1. Ehkä mun sitten täytyy se blogi elvyttää ;) Saan vaan niin harvoin mitään kuvia ja videoita, mutta ehkä iskä voi nyt sen uudella kännykällä opetella videoimaan enemmänki valmennuksia :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä ja sit opettelet käsitteleen videoita ;)

   Poista
  2. Siinä voikin mennä sitten hetki :D Jos sä et oo vielä opetellu niin anellaan Heidi opettaan meitä joululomalla! ;)

   Poista
 2. Sun blogi on ihan kiva, mut itseäni ainakin häiritsee blogin leveys. Eikö ole vähän liian kapea? Kuvatkin tulisi kivemmiksi kun laittaisit ne suuriksi, eikä pieniksi, ja leveämpi blogi on silmälle hienompi. Ei siis millään pahalla, kunhan vinkkasin :')

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eipä ihan kiva blogi ole lähelläkään täydellistä ;). No ei vaan, olen taistellut noiden leveyksien kanssa jo pitempään, mutta tällä hetkellä koneen ollessa hajalla elän vain ipadin voimin, jossa leveys on mielestäni ok. Voin tietysti tehdä asialle jotain, jos se häiritsee. Ja kuvat on aina, laitettu suurina, ei pieninä. Ehkä se maaginen leveys sitten pienentää kuvia.

   Poista