sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Mitä meillä syödään?

Lyhyesti ja ytimekkäästi tiivistettynä meidän hevoset ovat ihan perus heinä-kaura-kivennäinen linjalla. En henkilökohtaisesti usko, että hevoset tarvitsevat ruokaa n.miljoonasta pikkupurnukasta voidakseen hyvin. Toki poikkeuksiakin löytyy.

Uskon siihen, että mitä vähemmän väkirehuja, sen parampi. Hyvälaatuisella ja ravinteikkaalla heinällä voi korvata melko suuren määrän nappuloita/kauraa. Siksi meillä hevosten väkirehumäärät pidetään kohtuullisina ja heinää syötetään normaalisti. Meidän poni ja suomenhevoset ovat todistetusti huippuhyviä rehunkäyttäjiä, ja sitä kautta hyvin herkkiä lihomaan. Ruuan määrää ja hevosten kuntoa on siis tarkkailtava melko ahkerasti. Joskus se on vaikeaa, sillä omaa hevosta näkee joka päivä, joten kasvaneen mahan huomaa usein liian myöhään,kuvista tai satulavyötä kiristäessä.
Nykyisin noiden otusten ruuankulutusta on helpompi seurailla, kun ne ruokkii lähes poikkeuksetta itse.
Tässä suurin piirtein hevosten ruokamäärät
Hevoset syövät meillä neljä kertaa päivässä heinää, ja kolme kertaa päivässä kauraa:
Teen kaurat valmiiksi kuuppiin, niin ruokkiminen sujuu nopeammin. Kaikilla on oman värinen kuuppa, eli värikoodeilla mennään ;)
Pidän kuuppien päällä kansia, jottei mikään pikkuelukka eksy kaurojen sekaan :D
6.45 aamuheinät ja kaurat
12.00 päiväheinät
16.00-17.00 päiväheinät 2 ja kaurat
21.00 iltaheinät ja kaurat
Iltaisin kaikki syövät myös kivennäistä. Toukka ja Pätkis n. 1/2dl ja Epeli oman pikkumitallisen. Meidän kivennäinen on kalsiumpitoista Racing Mineralia, ja sen pitäisi sisältää kaikki hevosen tarvitsemat vitamiinit.
Kivennäisen lisäksi suolansaannin varmistaa Himalaja-suolakivi, joka löytyy jokaisen karsinasta.
Heinää hevoset saavat tosiaan sen 4 kertaa päivässä. Ne saavat sekä kuivaa-, että säilöheinää. Iltaisin pyrin antamaan enemmän kuivaa heinää, koska se on kevyempää eli sitä voi laittaa enemmän ja näin hevosilla on syömistä hieman pidempään. Pyrin myös antamaan heinät aina ennen väkirehuja, jonka jälkeen odotan hetken ennenkuin jaan kaurat.
Heinät pussitan valmiiksi ikeapusseihin, kätevä tapa, joka helpottaa myös heinien punnitsemista.
Heinää hevoset syövät välillä myös slowfeeding- tyyppisistä todella pienisilmäisistä heinäverkoista. Etenkin Pätkiksen kanssa nämä heinäverkot ovat toimineet hyvin, sillä se on todella todella nopea syömään ja se suorastaan ahmii heinänsä. Verkko hillitsee syöntinopeutta ja Pätkis syökin niistä iltaheiniä lukuunottamatta kaikki heinät. Toukka syö tälläisestä verkosta aamuheinät ja Epeli päiväheinät. Suosittelen kaikkia ahmattihevosten omistajia kokeilemaan tälläisiä verkkoja, sillä meillä ne ainakin toimivat (okein Pätkis on syönyt niihin kolme reikää, mutta nekin saa korjattua ;).

Näiden perusrehujen lisäksi ponit saavat tietenkin myös herkkuja. Porkkananpaloja ne saavat joka aterialla, ja aina silloin tällöin kuivaa leipää ja muuta mukavaa :).
Pilkon myös porkkanat valmiiksi ;)
 
Tiettyinä aikoina ne saavat myös A-D-E-vitamiinia ja pellavaa.
 

Ja loppuun vielä suloinen rehukaappi kokonaisuudessaan:

Oi tätä laatua...
Näin syövät siis meidän suomipollet ja shettis. Kaikilla on varmasti omia mielipiteitä ruokinnasta, mutta tämä ruokavalio toimii ainakin kovilla rehunkäyttäjillä ;).
Kommentoikaa ihmeessä, ja kertokaa kuulostiko meidän ruokinta ihan järkevältä vai huomasitteko suuria puutteita.
Kauraturvat♥


6 kommenttia:

 1. Kiinnostava postaus! Voisitko tehdä tallin esittelyn -postauksen?

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Joo, yritän tehdä jonkun tyyppisen esitellypostauksen tallista :)

  VastaaPoista
 3. Mistä oot löytäny palalikittiä? :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Millon mistäkin tapahtumista :). Pöksä tykkää siitä hirveesti, joten aina välillä tulee ostettua. Toi taitaa olla Ypäjän Ratsuriihestä :)

   Poista
 4. Ihana toi rehukaappi kuva :)
  Tykkäsin itekkin Aulangolla tosta heinäpussi hommasta, paljon siistimpää ja nopeampaa kuin jakaa suuri määrä heinää kärryillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, noi ikeapussit on hirveen käteviä ja siistejä! :)

   Poista