tiistai 23. heinäkuuta 2013

Millainen hevosenomistaja olen?

Olen pitkään miettinyt jonkun mielipide/pohdiskelevan postauksen kirjoittamista, joten tässä se nyt tulee, toivottavasti pidätte :)!

Blogini on myös valittu Tiian kuukauden blogi-äänestykseen, ihan mahtavaa! En havittele suuria lukiamääriä, mutta on todella hienoa, jos joku löytää blogini tälläisen kilpailun kautta. Tärkeintä on kuitenkin saada mukaan aidosti kiinnostuneita lukijoita. Kiitos siis kaikille vanhoille ja uusille lukijoille, ilman teitä blogini ei olisi mitään! Ihanaa, että pienhevosen ja tavistytön elämä jaksaa kiinnostaa :)
Äänistä olen todella kiitollinen, joten jos huvittaa niin käykääpä äänestämässä meitä tästä linkistä.

Takaisin aiheeseen:
Hevosenomistajana minua kuvaa parhaiten adjektiivi tarkka. Kaiken on oltava aina tarkassa järjestyksessä. Tämä pätee myös "tavalliseen" elämääni, pidän tavarat lähes poikkeuksetta siististi, jopa matkustaessa matkalaukkuni on aina hyvin siisti, eivätkä tavarat ole koskaan hujan hajan. Lisäksi sotku ja sotkeminen saavat minut inhottavat minua, hermostun sotkusta helposti myös muille, enkä esim. leireillä, valmennuksissa tms. kestä ihmisten sotkemista ja hujan hajan lojuvia tavaroita. Noh, jokainen voi itsekseen päättää onko tämä luonteenpiirre hyödyllinen, mutta uskon että hevosenhoidossa tarkkuutta tarvitaan!
Olen siis hyvin hyvin tarkka ja noudatan usein tiettyä "kaavaa" ja rutiineja hevosen hoidossa.
En myöskään pidä siitä, että muut hoitavat hevostani, oma on aina oma, eikö kukaan muu osaa mielestäni hoitaa sitä yhtä hyvin:D Joka päiväiset rutiinini alkavat P:n hoidolla, harjaan  Pätkiksen kaksi kertaa, ennen ja jälkeen ratsastuksen. Ennen ratsastusta harjaan sen Macig Brushilla/kumisualla jonka jälkeen kovalla harjalla ja tarvittaessa vielä pölärillä/pehmeällä harjalla. Pehmeästä harjasta ei ole suomenhevosen harjauksessa kovasti hyötyä, etenkin jos karva on pitkä, ehkä harjaaja saa siitä
hyvän mielen ;)?

Peruspuunauksen jälkeen(tai yleensä ennen)puhdistan kaviot ja selvitän harjan ja hännän, tukka hyvin, kaikki hyvin!! Ennen ratsastusta teen myös porkkanajumpan, eli muutamia venytyksiä porkkanan palojen avulla, Pätkis tykkää!
Ratsastuksen jälkeen otan Pätkikseltä varusteet pois, ja jos se on hikinen vien sen pesulle. Kastelen sen kunnolla, jonka jälkeen kuivaan sen hikiviilalla. Lisäksi pesen sen hikiset korvantaustat sienellä. Pesun jälkeen koittaa vielä harjaus (ja kavioiden puhdistus), jos poni ehtii kuivua tarpeeksi.
 Jos reeni ei ole ollut hikistä, riittää pelkkä harjaus. Rankemman treenin jälkeen P saa jalkaansa myös Back on Trackin suojat. Tämän jälkeen se saa porkkanaa, kivennäistä ja elektrolyyttiä.

Varusteista pyyhin joka käyttökerran jälkeen nahkaisen kouluvyöni ja suitset. Noin kerran viikossa puran suitset osiin ja samalla pesen satulankin. Inhoan myös likaisia varusteita, joten kura/pöly ilmojen aikoihin satulakin tulee pestyä useammin. Minusta on tosi kiva laittaa satulansuojus puhtaan
satulan päälle ja katsella hyvin hoidettua, kiiltävää, tyytyväistä hevosta, hepanomistajan arjen pieniä
iloja siis :)
Lisäksi puhdistan joka päivä Pätkiksen vesiautomaatin ja ruokakupin, vaikka sen puhtaudesta Pätkis osaa hulehtia itsekin ;). Minusta on tosi tärkeää, että hevonen saa juoda puhdasta, raikasta vettä, siksi juotan Pätkyn usein tavallisellakin ämpärillä, koska se ei juo vesiautomaatista kovin suuria määriä kerralla. 

Tämän "perushoidon" jälkeen suuntaan vielä usein syöttelemää Pätkistä. Se (ja varmasti miljoonat muut hevoset) rakastaa vihreää, tuoretta ruohoa. Syöttelen sitä usein noin puolisen tuntia, joskus
reilumminkin. Puolesta tunnista ei onneksi vielä masu kasva, joten lihomisesta ei pitäisi olla pelkoa
;). Siivoan Pätkiksen tarhan myös pari kertaa kuukaudessa.

 Näiden toimenpiteiden jälkeen vien poniinin karsinaan ja rapsuttelen sitä hetkisen. Minusta on ihana viettää aikaa oman hevosen kanssa, vaikka maastakäsin juttuja tehden tai vain ihan
rapsutellen. Haluan, että hevoseni luottaa minuun ja pitää minusta. Kaikki eivät vietä hirveästi
"ylimääräistä" aikaa hevostensa kanssa, eikä siinäkään ole mitään pahaa. Täytyyhän hevosenkin
saada omaa rauhaa ja aikaa. Itse pidän hevosta kuitenkin parhaana ystäväni, hölmöä tai ei. Minussakin on puutteita, ihmisenä ja hevosenomistaja, ja niitä ei parane peitellä. Ajan kanssa minustakin tulee
parempi hevosenomistaja, mutta mielestäni kaikista tärkeintä on rakastaa hevostaan, sillä pääsee varmasti pitkälle!


10 kommenttia:

 1. Te ootte niin ihania Pätkiksen kans! Kun oon tällänen virtuaalityyppi, niin löysin myytävistä kuvista teijät! täällä: https://picasaweb.google.com/105116223844579876172/Shkoulu?authkey=Gv1sRgCO2w5Kvf1IaAigE

  VastaaPoista
 2. Kiitoksia :) Enpä ollut noita kuvasivuja huomannutkaan... :)

  VastaaPoista
 3. ihana postaus! pätkiss on tommonen pehmolelu;3 ja oot ihanan tarkka kaikes, haluisin kans olla ihan yht tarkka! ja äänestinn!;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Lotta! Pätkis on kuin pehmolelu, Nalle Puh ;).

   Poista
 4. Ihana blogi teillä ja oli pakko heti ensitutustumisella kahlata blogi läpi :D
  Pätkis on kyllä harvinaislaatuisempi putte, kovin moni ei kuitenkaan tuonne He A-tasolle astikaan yllä, toisaalta osaa eei edes yritetä kouluttaa sinne asti. Hienoa että olet löytänyt tällaisen kultakimpaleen ja näytätte sopivan oikein hyvin toisillenne :)
  Tähän postaukseen olisin itse kaivannut hieman syvällisempää pohdintaa siitä millainen hevosenomistaja olet, mitkä ovat sinun vahvuuksiasi ja heikkouksiasi ja mitkä ominaisuuudet ovat mielestäsi tärkeitä, mitkä ovat sinun prioriteettisi hevosten kanssa jne. :) Tykkäsin todella paljon myös talvella tekemästäsi kehityspostauksesta, johon olit hyvin yksityiskohtaisestikin kertonut mitä treenattiin milloinkin ja treeni on selkeästi ollut johdonmukaista. Jään innolla odottamaan mitä tuleman pitää ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pitkästä kommentista! Olet ihan oikeassa siitä, että tämä postaus jäi pintaraapaisuksi hevosenomistaja-aiheesta. Postaus olisi ollut uskomattoman pitkä, jos olisin kirjoittanut syvällisemmin. Ehkäpä toteutan toisen, syvällisemmän postauksen samasta aiheesta :). Postausta on tulossa tod.näköisesti myös lähipäivien treenistä, toivottavasti saan siitä mielenkiintoisen :)

   Poista
 5. Olen nuori ratsastuksenopettaja ja oli mukava lukea kirjoituksiasi erityisesti hevosen käsittelystä ja asenteestasi ratsastukseen. Mukava huomata, että joku vielä ymmärtää mitä on "oikea hevosmiestaito". Yhä useampi hevosharrastaja ja etenkin hevosen omistaja unohtaa nykyisin, kuinka tärkeää on pitää hevosella kuri ja hyvät käytöstavat. Turvallisuus lähte pienistä asioista. Itse olen kasvanut koko elämäni vanhan aikaisten hevosmiestaitojen kanssa ja minulle turvallisuus ja hevosten käyttäytyminen on itsestään selvyys. Ikävä kyllä hevosten kanssa tunnutaan nykyisin enemmän vain leikkivän tai noudatetaan jotain uutta "hevosystävällistä" vapaatakasvatusta...

  Muutenkin hieno ja mukava blogi! Tsemppiä tuleviin kilpailuihin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista! Ihanaa, että jollakin on samankaltaisia ajatuksia :)

   Poista