keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Erikoispostaus: Pätkiksen kehitys 2011-2013

Nyt on jälleen jonkinlaisen erikoispostauksen aika :). Olen jo kerran intoutunut kirjoittamaan Pätkiksen kehityksestä, mutta tämä postaus on paljon edellistä "syvällisempi" ja se sisältää enemmän kuvia. Jotta tämä postaus ei menisi pelkäksi hevosen ruotimiseksi, aion kirjoittaasamanlaisen kehityspostauksen myös itsestäni(ja kaikista virheistäni...). 
Suosittelen nyt kaikkia miettimään kehitystään ratsastajana, ja miettimään miten suuressa roolissa hevonen siinä onkaan, on ne vaan mielettömän upeita eläimiä!♥
Marraskuu 2011
Ylläolevat kuvat ovat meidän toisesta yhteisestä valmennuksesta, kun yhteistyötä on takana vajaa viikko. Kuvat olivat tämän satsin parhaimmistoa, eli joissain kuvissa meno oli vielä kamalampaa...Pätkis näyttää pitkältä ja ryhdittömältä(itseäni en halua edes kommentoida). Opettajani kutsuikin sitä alkuun lempinimellä Patukka ;). Pätkis oli tullessaan hidas pohkeelle, ja liikkui hieman etupainoisena. Osa johtui suuresta sen ylipainosta ja osa tietysti omasta ratsastuksestani. Suuri oivallus koettiin, kun valmentajani Anna käski vaihtaa tuon Pätkiksellä olleen full cheekin tavalliseen kolmipalaan. Se oli tosi hyvä päätös, koska Pätkylä nojasi helposti full cheekin varsiin ;).
Tätä ennen kävimme aluevalmennuskatsastuksissa Ypäjällä ja pääsimme mukaan aluevalmennettaviin :)

Joulukuu 2011
Joulukuussa kävimme ensimmäisissä yhteisissä koulukilpailuissamme, luokkana tuttu ja turvallinen He C (kotimaneesissa, seuranmestaruuksissa). Rata meni silllon aika nappiin, prosentteja saatiin 72.2% ja päädyttiin ensimmäiselle sijalle. Liikkumiseen toivottiin lisää energisyyttä, jotta He B&A-radat sujuisivat helposti.
Joulukuun Pätkis vietti nauttien  ikeadietistä(heinä pussitettiin ja mitattiin ikeapusseihin) ja sen liikkuminen muuttui dietin myötä kevyemmäksi. Se oli kuitenkin edelleen selvästi pohkeen takana. Näihin aikoihin huomattiin myös vinousongelma, jota lähdettiin korjaamaan.

Alkuvuosi 2012
Vuoden alusta treeniin tuotiin lyhennykset ja pidennykset (kokoamisesta ei ainakaan tuolloin voinut vielä puhua). Tavoitteena oli siis saada liikkuminen energisemmäksi, lisää kantovoimaa ja laukkaan ja raviin lisää vaihteita, jotta aina ei tarvitsisi puksuttaa samaa ravia tai samaa laukkaa. Tämän eteen tehtiin kauhean paljon töitä, ja lopulta koettiin pieniä onnistumisia :) Pätkis alkoi pikkuhiljaa tulla herkemmäksi ja kevyemmäksi(ei se ole koskaan raskas ollutkaan). Myös eteenpäin pyrkimys parantui.

Vielä patukanmallisena, masu on kuitenkin selvästi pienempi!
Keväällä otettiin myös kanget mukaan treeniin. Niillä Pätkis painui helposti liian syvään muotoon, eikä pysynyt enään ryhdikkään.
Suurimpana treeninkohteena oli löytää eteenpäinpyrkimystä väistöihin, avoihin ja sulkuihin, joissa rytmi muuttui saman tien hitaaksi ja "laiskemmaksi".

Kesä-Syksy 2012
Kesällä edistyimme eniten. Pätkis sai kesällä lisää lihaksia ja liikkuminen muuttui näin helpommaksi. Aloitettiin kova takaosakäännösten treenaus, ja jatkettiin avojen, sulkujen ja käynninkautta vaihtojen kanssa.
Kisojen osalta sujui vaihtelevasti, käytiin läpi todelliset ratakuolemat ja yli 63% onnistumiset... Kisakausi ei ollut tasainen, mutta joukossa oli hienoja ja opettavasia hetkiä! :)
Tämä kuva on ihan alkukesältä(kesäkuu). Mielestäni kaulaan on tullut lihaksia, peppu on suurempi, jonka seurauksena kokonaisuus on tasapainoisempi. Tämä kuva on siltä ajalta kesää, kun Pätkis hiihteli ympäri tarhaa eikä malttanut edes syödä, ei olisi tästä ahmatista uskonut!


Takaosa melko "kuivassa" kunnossa, nyt ei olisi kelvattu Tanssi Peppu pieneksi-ohjelmaan ;D

Talvi 2012-2013
Talvella treenit jatkuivat samaan tapaan, poikkeuksena joulukuu, joka oli hieman muita kuukausia kevyempi :). Nyt on tehty etenkin kokoamisia, jotta saadaan liikkumista vielä enemmän ylämäkeen, ja tietysti vielä enemmän "vaihteita" raviin ja laukkaan. Tänä vuonna startattiin jo eka alue He A,josta selvittiin jo ilman hyytymistä! Tästä on hyvä jatkaa!
Talven aikana muitakin palasia on loksahdellut paikoilleen, ja ahaa elämyksiä on koettu(molemmin puolin satulaa). Liikkuminen on nyt paljon letkeämpää, Pätkis on entistäkin kevyempi, herkempi ja päivä päivältä parempi! Parannettavaa ja treenattavaa on vaikka kuinka, joten innolla odotan ensikautta maailman ihanimman pienhevosen kanssa!♥

Jälleen saa ilmaista itseään ja esittää mielipiteen tästä postauksesta, puuttuiko punainen lanka vai oliko tässä kenties jotain ideaa?
Ihanaa treeni- ja kisakautta kaikille lukijoille!♥

4 kommenttia:

 1. Tää oli tosi kiva postaus, ootte menny hurjasti eteenpäin!:) alkoi vaan kiinnostamaan että miten te korjasitte tota vinousongelmaa kun siitä et sen enempää maininnut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia :)! Ja tosiaan unohdin tuon vinousjutun lähes kokonaan(kirjoitin tekstin niin monessa osassa). Vinous ei ollut lähtöisin hevosesta, vaan ihan itsestäni, joka heijastui sitten hevoseen. Yritän selittää sen mahdollisimman ymmärrettävästi seuraavaan postaukseen, kun kirjoitan kehityksestäni ratsastajana :)

   Poista
 2. Vau, ootte molemmat kehittyny! :)

  VastaaPoista